dissabte, 11 de maig de 2013

EL BLOC HA MORT. VISCA EL BLOG !


  Fins ara he escrit la paraula bloc en tost de blog en referir-me als quaderns de bitàcola (del llatí habitàculum) que, com el meu, proliferen per la xerxa (sí, xerxa: forma inexistent per al diccionari de l'IEC tot i que el poeta Pere Xerxa n'és membre, però  absolutament nostra i legítima per tant). Ja no seré blocaire sinó bloguer.
 Ho faré després de sebre que la finestra neològica de Termcat (http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/170) ha deixat entrar una glopada d'aire fresc a  la sala de juntes de la Secció filològica  de l'Institut d'Estudis Catalans, de qui s'espera "netegi, fixi i doni esplendor" al català. És la mateixa autoritat que en un  moment de deliberació anòxica, va beneir com a normativa la paraula caldo, però que no reconeix o desconeix tantes paraules, sobretot perifèriques. La unitat de la llengua es basa en la gramàtica, no en la ignorància del vocabulari dialectal. No hem d'oblidar que les decisions normatives són també polítiques i que -per si algú no ho sap- les llengües eren abans que els acadèmics. Que els polítics no ho asseguraria, o en tot cas devien aparèixer al temps que articulavem el primer discurs..

Primera sessió de l'Institut d'Estudis Catalans (1914), quan es va inaugurar la Biblioteca de Catalunya
© (IMHB) Arxiu Fototeca.cat

   Dóna la impressió que la màxima autoritat normativa "è mobile qual piuma al vento" ja que ara es desdiu del terme que va acceptar el 2005, amb una argumentació que llavors em semblava coherent encara que augmentàs la polisèmia de la paraula bloc. Precisament de paraules polisèmiques us en parlaré al proper post (paraula no normativa, de moment), entrada, article, publicació o apunt, ja que són del màxim interès en el desenvolupament de les nostres xerxes o xarxes lingüístiques, que és dir tant com del nostre pensament.
   Certament la paraula bloc era més nostra, però consider raonable que en tractar-se d'una eina universal, d'una finestra oberta al món, és millor mirar l'horitzó que no mirar-se el llombrígol.
   Així que ja ho sabeu, el bloc ha mort, però la vida continua, i sempre hi haurà qui se'n faci ressò al seu blog.

© iStockphoto / pagadesign