dissabte, 12 d’octubre de 2013

EL SENYOR DELS ANYELLS


   Au blog, partim a córrer !

   Doble frescor, la matinera i la pròpia de l'estació en aquest, per a alguns, dia de la raça (no sabem ben bé quina). Pel demés, especialment en l'àmbit educatiu, tardor calenta, i no poc.
   El ramat està inquiet. Una maregassa d'espasmes com onades en fan variar la tremolosa forma, que ara s'allarga, ara s'arronça, es contreu o s'esponja, com un estol d'estornells.
   Aquesta és la visió idíl·lica que del poble tenen, i tenen en comú, els poderosos totalitaris, de tot signe, tant polítics com religiosos. L'ideal del poble com a massa gregària que, sobretot, no qüestioni les decisions del pastor i li permeti mantenir el ceptre del poder.
  Aquesta tasca pastoril, o pastoral, només es pot aconseguir d'una manera i és "educant" en la docilitat i l'adoctrinament.
   La tardor ha arribat treballosa. El pastor ha tornat pels seus furs. Vol replegar de nou el ramat dispers, asilvestrat durant anys, per fer-lo tornar a la cleda. Els cans d'atura no donen abast, el llargandaix (V) Wert i la mesquineta Camps no es cansen de bordar i mossegar les ovelles díscoles.
   LOMCE, TIL, etc. Són multitud els professors, pares i estudiants que hi veuen un atac a la llengua i la cultura pròpies. Sense estar equivocats, no ho endevinen.
   La finalitat última no és altra que evitar el lliure pensament i l'esperit crític.
   Hi ha aquella dita que el racisme es cura viatjant i la intolerància llegint. Els talibans ho tenen clar: res més perillós per al manteniment del poder totalitari que la cultura i l'educació. Un poble d'ovelles incultes i espaordides, un món feliç d'epsilons a l'estil Huxley, és ideal per aconseguir que cada quatre anys votem democràticament qui mos governarà poc o gens democràticament fins les properes eleccions. Tenen raó: els professors són quasi tots uns esquerrans. Es confirma: la cultura allunya de la tirania. Un autèntic perill.
   L'educació no consisteix únicament en la transmissió d'uns temaris que amb el temps aniran quedant obsolets, sinó també en estimular el desenvolupament de capacitats intel·lectives que facin dels alumnes persones amb un desig permanent de formació, crítics i creatius, amb obertura de mires, tolerants i amb capacitat, sinó de millorar aquest món, almenys no espanyar-lo més. Aquí, el paper dels nostres vilipendiats professors és bàsic. Prohibir, com es vol fer, que el professor pugui expressar opinions és una barbaritat, fer-ho al temps que s'inclou la superstició com assignatura curricular, un insult a la intel·ligència. Ja ho havíem dit, totalitarisme i religió són, com diria Laura Esquivel: "como agua para chocolate" i tendeixen a posar-se d'acord en el control del ramat.
  El que en traurem de positiu de tot plegat és la conclusió que és important estar vigilant contra el totalitarisme, senyor que, com l'au Fènix, té la capacitat de renéixer de les seves cendres i decretar el silenci dels corders.