dissabte, 28 de desembre de 2013

SANTA INNOCÈNCIA

   Avui, dia de la matança dels innocents (probablement una innocentada segons Mateu (Mt. 2 1-16) ja que cap font historiogràfica jueva cita l'episodi, ni tant sols els altres evangelis) he fet el cim. Mil dos-cents quilòmetres tonificant musculatura i esperit queden enrere. Ara només queda relaxar-me breument contemplant com la pedra molera que he portat fins aquí rodola cap avall per posar el comptador a zero.
                                                               
Sísif de János Gyarmathy

    No planyeu Sísif. El seu esforç, lluny de ser un càstig diví, és millor que el bàlsam de Ferabràs, especialment si un vol morir-se pletòric de salut.
    Jornada aquesta d'innocentades als països de la hispanitat i algun altre. A la nostra Menorca, en canvi, no anam avui de brometes, o no més que en un dia corrent. En açò també som diferents, tant de l'amable Espanya com de la resta de la catalanitat. Aquí les innocentades les gastam el primer d'abril, el dia d'enganar. És l'April fools' day dels britànics que mos van deixar en herència.
   El que sembla una broma és que abans d'ahir podíem esglaiar-nos amb aquest espectacle de la natura feta una fera i que avui, amansida, mos deixi fins i tot dinar defora gaudint d'una apacible jornada.

Foto: J.Ll. .Bosch Ovalle  


   Tant si Herodes el Gran va cometre la barbaritat que li atribueix Mateu com si no, el cert és que cada dia moren -i a milers- fillets innocents. La causa última: la misèria i la violència. L'origen: el comportament del primat més intel·ligent que ha conegut la Terra.
   Poca broma.