diumenge, 5 de gener de 2014

SA PUNTA ROJA

   Nou any, nova llum.
  Superada la foscúria del solstici hivernal, el crescendo de la nova claredat anima a començar l'any amb forces renovades i regeneració de bons propòsits.


Foto: capità Tiranya

 
   Per tradició, la carrera inaugural del meu particular curs esportiu passa per pujar a sa Punta Roja, una interessant formació geològica on destaca l'aflorament de gressos massius del Triàsic inferior que donen a la punta el seu espectacular color vermellós. A dalt, la visió d'un paisatge quasi marcià.

Foto: capità Tiranya.
 
   Costa d'imaginar que fa milions d'anys aquesta zona fos una àrea fluvial amb rierols formant meandres i una extensa plana d'inundació on les crescudes estacionals anaven dipositant els sediments més fins. En aquesta àrea sedimentària hi ha registrats uns 30 milions d'anys ( des de fa 240 Ma. fins 210 Ma.).
    En algun moment tot va canviar. Un cataclisme va fer que tots aquells llims i dipòsits argilosos  sedimentats en fines capes durant mil·lenis perdessin l'horitzontalitat, adoptant l'actual peralt. Açò es fa evident per la presència d'un dic de roques volcàniques, de color verdós, que travessa tota la sèrie. Són basalts doldendrítics formats per una lava incandescent i molt plàstica que anava omplint les esquerdes provocades pel moviment tectònic. De nit degué ser un gran espectacle.

Foto: capità Tiranya.
 
   Coronant la mola es troba una duna carbonàtica del Quaternari més antic.
  Seria ben interessant poder retrocedir amb la màquina del temps i veure accelerades totes aquestes dramàtiques transformacions del paisatge. Avui seria possible fer-nos una idea gràcies a la taumatúrgia de la informàtica.
   No saben com serien les vistes d'aquests paratges durant el Triàsic. Les actuals són un regal per als sentits.

Foto: capità Tiranya.   Esperem que la seva bellesa es preservi per molts d'anys.  Què llegir:

  Rosell, Joan i Llompart, Carme. El naixement d'una illa. Menorca. Ed. Andreu Dòria. 2002.