dissabte, 14 de juny de 2014

TEMPS DE RISSAGA
    L'anterior cap de setmana donava la impressió que s'estava configurant un escenari meteorològic propici per a un curiós fenomen que es dóna de manera destacada al nostre port, així que vaig començar a escriure com si ja fos aquí, però, com passa sovint amb les previsions del temps ―i amb les altres no va succeir el que s'esperava.
   Com que ja el tenia encetat i ademés el proper dia 21 s'acompliran 30 anys d'un dels majors successos d'aquest  tipus dels últims temps, el transcriuré com tenia preparat

   No és avui un dia gaire bo per anar a córrer. L'aire és calent i mantegós, amb un cel lleig, del color de la pols. La fonda depressió atmosfèrica que ha baixat de l'Atlàntic Nord allunyant l'Anticicló de les Açores ha desplaçat la massa d'aire calent africana, esdevinguda Llebeig, cap al Mediterrani  Fa un dia de rissaga.
   El mot local rissaga  i el concepte seran sens dubte desconeguts per a qui no conegui Menorca, ja que és aquest un fenomen ocasional que es produeix de forma ostensible i problemàtica a pocs llocs del món (encara que a molts més dels que pensam) entre ells el port de Ciutadella. La singularitat del nostre és que aquestes oscil·lacions són absolutament habituals, produint-se majoritàriament a l'estiu. Es tracta, ni més ni menys d'un tsunami, en aquest cas d'origen meteorològic i que excepcionalment pot tenir efectes molt destructius en l'àrea portuària, com els de 1984 o 2006, tot i que en circumstàncies normals l'oscil·lació es sol situar entorn a 1m.

Port de Ciutadella, 15 de juny 2006. Autor anònim.


 
      És un efecte sorprenent de veure, especialment si ets un turista ignorant del fenomen, assegut en una terrassa del port, i veus  com el nivell del mar va pujant paulatinament fins a desbordar, deixant-te el peus en remull. Tot seguit, les aigües tornen a mare, baixant per davall del nivell que els és habitual, podent arribar en els casos extrems a dessecar la colàrsega. El flux-reflux es pot allargar durant hores i fins i tot dies.

Port de Ciutadella. 21 de juny de 1984. 
  Aquestes pujades i baixades rítmiques del nivell del mar dins del port és el que es coneix com una seixa, una ona estacionària produïda en una acumulació de fluid dins una àrea tancada. L'orígen, en el nostre cas, és atmosfèric. Canvis sobtats en la pressió atmosfèrica. provoquen oscil·lacions de nivell en mar obert que, en desplaçar-se i topar amb una rada estreta, llarga i poc profunda com la del port de Ciutadella poden provocar un efecte ressonant dins del contenidor del port.  L'efecte es deu a que, en arribar al fons de la rada, les ones retornen cap a mar obert, interferint amb l'ona d'entrada, el que provoca l'ona estacionària o seixa que va augmentant d'intensitat mentre es manté el factor desencadenant.

Generació d'una seixa. Font: Vikipèdia

   En la simulació es pot veure el que seria l'ona d'entrada i de sortida (verd i blau) i com es forma l'ona estacionària (lila) que és la nostra rissaga, només que en el nostre cas la longitud d'ona és molt més llarga, amb un període, en el nostre port, de 10,6 minuts i que s'aprecia in situ com a pujades i baixades normalment lentes del nivell de la làmina d'aigua.
   Diferents tipus de pertorbacions atmosfèriques produeixen oscil·lacions del nivell del mar: ones gravitatòries atmosfèriques , salts en la pressió atmosfèrica per línies de fronts o profunds ciclons i vents. La resposta de la mar està correlacionada linealment amb la magnitud de la pertorbació.

   Alguns dels llocs del món on es produeix aquest fenomen i on ha estat estudiat són, ademés de Ciutadella, Vela Luka, Stari Grad, Ist, Mali StonMali Lošinj i el golf de Trieste a la mar Adriàtica; la badia de Shikotan, al sud de les Illes Kuril (al nord del Japó); la badia de Nagasaki i d'altres.
   El 1978 (també un 21 de juny)  a Vela Luka, a l'illa croata de Korčula, es va produir una rissaga amb oscil·lacions extraordinàries de 6 metres). Aquí teniu una interessant filmació de l'època per a que qui no ho hagi vist mai se'n faci una idea.
   Esperem que aquest estiu tot siguin bones vibracions.


   Fonts:

-  Rabinovich, A.B., Monserrat, S. Generation of Meteorological Tsunamis (Large Amplitude Seiches) Near the Balearic anb Kuril Islands. Natural hazards 18: 27-55. 1998. Kluver Academics Publishers.
Jansá, A., Monserrat, S. i Gomis D. The rissaga of 15 June 2006 in Ciutadella (Menorca),a meteorological tsunami. IMEDEA. 2007.
- Jadranka Šepić. Adriatic meteotsunamis and their common characteristics. Institut of Oceonography and fisheries. Split.